Výživa

Výživa hrá pri uzdravovaní a udržiavaní zdravia veľmi významnú úlohu. Je dôležité, aké stavebné látky poskytujeme naším bunkám. Na regeneráciu potrebuje organizmus výživu, ktorá bunky a orgány nezaťažuje ale napomáha ich obnove.
Takisto spôsob prijímania jedla v kľude ako aj dôkladného žuvania a premiešania so slinami sa odzrkadľuje na vývoji zdravotného stavu.
Zásobenie tela vodou: na lačno 250 -300 ml teplej vody, neskôr okolo 100 ml za hodinu vody bez bubliniek.
Vhodné potraviny pri regenerácii organizmu:
- čerstvá alebo varená zelenina ( pribl. 500 mg /deň), ovocie (pribl. 100 -200 mg /deň)
- za studena lisované kvalitné oleje: hlavne olivový, ľanový, konopný; v menšej miere kokosový olej, olej z vlašských orechov
- semená: ľanové, pohánka, proso, amaranth, quinoa; v menšej miere slnečnicové a sezamové
- orechy: hlavne mandle; ale aj vlašské a lieskové orechy, kešu
- studenovodé ryby (omega 3), dobre chovaná hydina, jahňacina
- 1 vajíčko za deň, zemiaky, ovsené vločky, ryža, strukoviny, kukurica, gaštany
Pri zápalových a autoimunitných chorobách je vhodné obmedziť častosť jedla na 2 - 3 x za deň a nepojedať medzi jedlami, pretože sa tým udržujú určité imunologické pochody v organizme, ktoré podporujú dlhotrvajúce zápaly.
Vhodná je 2 až 4 x týždenne väčšia prestávka medzi večerou a raňajkami 15 -16 hodín, ktorá účinkuje ako mini-pôst na prečistenie organizmu. Výnimkou sú uričté žalúdočné a črevné zápaly alebo náhle príhody, kedy sa musí dodržiavať lekárom stanovená hladovka a potom postupne maličkými častými sústami obnoviť zažívacie pochody.
Nevhodné potraviny ako cukor, biela múka, veľa červeného mäsa, veľa živočíšnych tukov, konzervačné látky, umelé emulgátory, umelé príchute, alkohol, vyprážané a silno prepečené jedlá sa podieľajú na zanesení tkaniva problematickými produktami a tým na udržiavaní zápalov a na rozvoji cukrovky, obezity, dny, rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, alergií, artrózy, osteoporózy a ďalších.
Treba dávať pozor na umelo pridanú fruktózu, čo je druh cukru napr. v ovocí. Z ovocia sa kôli vláknine vstrebáva prirodzenejšie a neškodí tak, ako keď sa napr. pije väščie množstvo lisovaných štiav, kde už skoro všetka vláknina chýba.
Oveľa závažnejšie sú zdravotné dôsledky umelo pridávanej fruktózy do sladených nápojov, pečiva, sladkostí a "fast foodu". Tu sa používa prevažne lacná forma kukuričného sirupu. Fruktóza sa metabolizuje hlavne v pečeni, čím sa pečeň pri veľkom množstve fruktózy preťažuje a okrem toho vzniká viac cholesterolu a tuku, ktorý sa ukladá v tkanive a spôsobuje obezitu, cukrovku, cievne choroby, podporuje chronické zápaly a iné.
V črevách je uložených približne 70% imúnneho systému, preto je dôležité črevnú flóru podporovať.
Pri zápalových a autoimunitných chorobách je vhodné obmedziť, prípadne vylúčiť na určitý čas mlieko, výrobky z neho a obilniny pre problematické prvky hlavne v pšenici, ale aj v špaldovke, raži a jačmeni. Okrem lepku sú tam ešte iné zložky, ktoré môžu imúnnemu systému počas liečenia zápalov robiť problémy (napríklad geneticky pridané látky na obranu priti škodcom). V kravskom mlieku môže byť problematická bielkovina kazeín alebo cukor laktóza. Neskôr sa môže pomaly testovať, aké množstvo výrobkov z kozieho /ovčieho mlieka človek už znáša.
Ak treba, sú pacientom odporúčané chýbajúce vitamíny, minerálie, stopové prvky, aminokyseliny alebo esenciálne kyseliny prostredníctvom zlepšenia výživy alebo potravinovými doplnkami.